"Στόχος μας να γίνει η Αττική χώρος ζωής.Αλλά αυτό το στοίχημα δεν πρόκειται να το κερδίσουμε χωρίς τη συμμετοχή τη δική σας.
Τη συμμετοχή των πολιτών, των κατοίκων της Αττικής, όλων όσοι ζουν και εργάζονται σε Λεκανοπέδιο, των φορέων, και των συλλογικοτήτων, των κινήσεων πολιτών.Όλων όσοι αποτελούν την πραγματική δύναμη της «Δύναμης Ζωής».
Όλων όσοι είναι το κρυφό μας χαρτί στον δύσκολο αγώνα απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα, που με τη στήριξη των ΜΜΕ, επιθυμούν να μην αλλάξει τίποτε στην Περιφέρεια Αττικής.
Να μην αλλάξει τίποτε πέρα βέβαια από την αύξηση των κερδών τους."

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Εμείς δουλεύουμε με πόρτες ανοικτές… – Συνέντευξη στο Παρόν της Κυριακής



Συνέντευξη της Ρένας Δούρου στο Παρόν της Κυριακής
Αποφασισμένη για ανατροπές στην Περιφέρεια Αττικής είναι η Ρένα Δούρου. Τονίζει ότι δε θα μείνει απλή διαχειρίστρια. Στοχεύει σε μεγάλες αλλαγές που θα λειτουργήσουν ως παράδειγμα για την υπόλοιπη χώρα. Ξεκαθαρίζει ότι θα συγκρουστεί με όσους προωθούν μέγα-πρότζεκτς που βάζουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών και κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα. Δηλώνει αποφασισμένη να σηκώσει τους πολίτες από τον καναπέ και να τους δώσει λόγο στο σχεδιασμό και τις αποφάσεις. Άμεση προτεραιότητα της θα είναι η ενεργοποίηση της Περιφέρειας για την υποστήριξη όσων έχουν περισσότερο πληγεί τα τελευταία χρόνια. Πιστεύει ότι θα κερδίσει τη «μάχη των μαχών» για την Περιφέρεια Αττικής και ότι στις διπλές εκλογές του Μαϊου οι πολίτες θα κινηθούν εκτός κομματικών γραμμών και θα δώσουν ισχυρό μήνυμα κατά της πολιτικής που σήμερα εφαρμόζεται σημαίνοντας την αρχή του τέλους
για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Γιατί θα πρέπει οι πολίτες της Αττικής να ψηφίσουν εσάς και όχι τον κ. Σγουρό;
Γιατί εμείς δεν έχουμε εξαρτήσεις και θα δουλέψουμε πρώτα και κύρια γι’ αυτούς. Με τους πολίτες, για τους πολίτες, από τους πολίτες. Είναι ο οδηγός μας και ο πήχης που θα μας κρίνει ταυτόχρονα. Εμείς δουλεύουμε με πόρτες ανοιχτές, με τον πολίτη ενεργό και συμμέτοχο στις αποφάσεις. Και θα βάλουμε τέλος μια και καλή στο πάρτυ των συμφερόντων στην πλάτη του λαού της Αττικής.
Νομίζω ότι η παραπομπή της διοίκησης του απερχόμενου Περιφερειάρχη και των εταιριών της κατασκευάστριας κοινοπραξίας στον εισαγγελέα, από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος στην περίπτωση του, σκανδάλου πλέον, του Γραμματικού, τα λέει όλα. Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης υπερασπίστηκε και προώθησε αβυσσαλέου κόστους φαραωνικά «έργα» που ευνοούν τα εργολαβικά συμφέροντα και επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες ενώ παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον.
Ο καλύτερος μαθητής των τροϊκανών, δεν έβγαλε μιλιά για τη βάρβαρη περικοπή των πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση και περηφανεύεται για ένα πλεόνασμα απραξίας που συγκέντρωσε γιατί, πολύ απλά, έχει εκτελέσει μόνο το 12,5% των έργων που έχει προϋπολογίσει. Δεν ντρέπεται δε να λέει ότι την ώρα που βιώνουμε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή, αυτός έβαζε κονδύλια που μπορούν να βοηθήσουν χιλιάδες ανθρώπους στο μούσκιο.
Γιατί φεύγετε από την κεντρική πολιτική σκηνή;
Μα, δεν φεύγω. Για την Αριστερά η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν πάντα κεντρική, κεντρικότατη, πολιτική σκηνή, χώρος σκληρής δουλειάς και αγώνα κατά όσων παρασιτούν διαχρονικά σε βάρος των συμπολιτών μας. Ιδιαίτερα η περιφέρεια Αττικής, μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της Ευρώπης, σου δίνει τεράστιες δυνατότητες να παράξεις πραγματική πολιτική, να δώσεις λύσεις και να φέρεις αλλαγές. Τι περισσότερο να ελπίσω;
Στις εκλογές του Μαϊου πιστεύετε ότι ο κόσμος θα ψηφίσει με κριτήριο την κομματική του ταυτότητα και τα πρόσωπα ή με πρόταγμα τη ζωή του; Θα πει ναι στην πολιτική που τον έφερε ως εδώ ή θα δώσει μήνυμα για αλλαγή;
Ο θίασος των προθύμων που μας κυβερνά κατάφερε σε δύο μόλις χρόνια να καταστρέψει όσα οι Έλληνες μόχθησαν να χτίσουν τα τελευταία 60 χρόνια. Είναι μεγάλη η κατάντια να έχουμε οικογένειες να πεινάνε στην Ελλάδα του 2014, άνθρωποι να πεθαίνουν προσπαθώντας να ζεσταθούν, καρκινοπαθείς να μην έχουν τα φάρμακα τους. Σε μια τέτοια συγκυρία οι κομματικές ταυτότητες και τα λαμπερά πρόσωπα δεν έχουν κανένα νόημα. Ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Μαϊου θα αξιώσει πίσω την αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία της πατρίδας του και τη δυνατότητα για ατομική και κοινωνική προκοπή.
Υπάρχει ένα κομμάτι σκεπτόμενου κόσμου που διαχρονικά ψήφιζε άλλα κόμματα και παρότι θέλει να εκφράσει τη διαμαρτυρία του τον ανησυχεί το αλαλούμ που πολλές φορές φαίνεται να υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ, το ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη ενιαία πολιτική γραμμή και ο καθένας φαίνεται να εκφράζει και να επιδιώκει το δικό του. Σας ανησυχεί αυτό; Πιστεύετε ότι λειτουργεί ανασταλτικά;
Κοιτάξτε, σ’ εμάς υπάρχει η παράδοση του σεβασμού στη διαφορετική άποψη, της δημοκρατικότητας των ανοικτών διαδικασιών. Οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά, με αντιπαράθεση και με σύνθεση. Δεν λαμβάνονται από έναν «πεφωτισμένο» ηγέτη και το περιβάλλον του, ερήμην του κόμματος. Σας θυμίζω το παράδειγμα του κυρίου Σαμαρά, που από τη μια στιγμή στην άλλη, άλλαξε στάση έναντι του μνημονίου, αναγκάζοντας σε στροφή 180 μοιρών όλη τη ΝΔ.
Υπήρξε μια αναγκαστική περίοδος προσαρμογής όταν βρεθήκαμε από το 4% στο 30%. Αυτό σε συνδυασμό με τις… εργώδεις προσπάθειες διαπλεκόμενων ΜΜΕ, να παρουσιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως μια μικρή Βαβέλ, έφερε κάποια αποτελέσματα, προκάλεσε δηλαδή ανησυχία σε κάποιους πολίτες.
Στο ΣΥΡΙΖΑ όμως ενιαία πολιτική γραμμή υπάρχει και εκφράζεται ξεκάθαρα από τον πρόεδρο μας και τα συλλογικά μας όργανα. Και οι πολίτες νομίζω όσο περνάει ο καιρός αντιλαμβάνονται που είναι η αλήθεια και που το ψέμα όσο κι αν πασχίζει η μονταζιέρα της Συγγρού για το αντίθετο.
Ποιος είναι ο πήχης; Ποιο είναι το κριτήριο για την ανατροπή που επιδιώκετε; Πιστεύετε ότι θα μετρήσουν περισσότερο τ’ αποτελέσματα των ευρωεκλογών ή των αυτοδιοικητικών εκλογών ή και τα δύο;
Δεν έχω ονομάσει τυχαία τις εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής, «μάχη των μαχών». Γιατί μια αλλαγή σελίδας στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη Περιφέρεια της Αττικής θα είναι σαν να αλλάζει η μισή χώρα! Γιατί θα σηματοδοτήσει ένα νέο υπόδειγμα αλλαγής πολιτικής και ήθους. Την ίδια στιγμή οι ευρωεκλογές θα στείλουν το δικό τους, ισχυρό, αντικυβερνητικό μήνυμα, όσο κι αν επιχειρεί η κυβέρνηση να το αποδυναμώσει με διάφορες μεθοδεύσεις- όπως άλλωστε κάνει και με τις αυτοδιοικητικές. Ένα όμως είναι βέβαιο :ό,τι κι αν κάνει, δεν θα αποφύγει το πικρό για αυτήν ποτήρι της ήττας…
Ποιο είναι το όραμα σας για την περιφέρεια; Ποια είναι τα πρώτα τρία μέτρα που θα πάρετε; Θα αρκεστείτε να είστε μια καλύτερη διαχειρίστρια από τους προηγούμενους ή θα επιδιώξετε περισσότερα;
Η διαχείριση αφορά εκείνους που θεωρούν την πολιτική ουδέτερη υπόθεση, χωρίς πολιτικό πρόσημο. Ωστόσο οι λύσεις που σηματοδοτούν ρήξεις και μεταρρυθμίσεις προϋποθέτουν σαφή πολιτική βούληση. Γιατί επιμένω, ότι αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός, κι αλλιώς ένας αντιμνημονιακός. Αξιολογούν διαφορετικά την ανάγκη να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας σ’ έναν τομέα κρίσιμο για την υγεία των πολιτών. Δίνουν άλλη προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ποιότητα ζωής των σημερινών και των επόμενων γενιών. Οπότε, σαφώς, θα επιδιώξω περισσότερα.
Θα επιδιώξω η περιφέρεια Αττικής να γίνει η αρχή, παράδειγμα και υπόδειγμα για τις βαθιές αλλαγές που πρέπει να φέρουμε για να ξαναστήσουμε την χώρα μας στα πόδια της. Από τα κάτω προς τα πάνω. Θα σηκώσουμε τους πολίτες από τον καναπέ τους για να πάρουν τις τύχες της πόλης και της περιφέρειάς τους στα χέρια τους, δρομολογώντας θεσμούς και διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής. Όραμα και στόχος μας πόλεις βιώσιμες, ανθρώπινες, με χώρους πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού, με μαγαζιά ανοικτά.
Τέλος, πρώτα θα έρθουν μέτρα για την ανακούφιση και στήριξη στων συμπολιτών μας που οι σκληρές πολιτικές λιτότητας έχουν πλήξει περισσότερο. Το επιβάλλει η ανθρωπιστική καταστροφή που βιώνουμε.
Από την επαφή σας με τον κόσμο στην προεκλογική εκστρατεία μέχρι τώρα, πιστεύετε ότι ο κόσμος ακουμπάει πάνω στο ΣΥΡΙΖΑ και σ’ εσάς προσωπικά; Ποια είναι η εκτίμηση σας για το αποτέλεσμα;
Οι μάσκες έχουν πλέον πέσει. Οι καταθέσεις που θα «έπαιρνε» ο Τσίπρας εξανεμίστηκαν από το Στουρνάρα. Ο κόσμος μας γνωρίζει όλους πλέον καλά και αντιλαμβάνεται ότι η μόνη αληθινά πατριωτική επιλογή που θα βάλει τα συμφέροντα της Ελλάδας πάνω από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των πολιτών και όχι των τραπεζών και των οικονομικών συμφερόντων. Θα παλέψουμε για τα προβλήματα των πολιτών. Και τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαίου θα σημάνουν την αρχή του τέλους γα την καταστροφική αυτή κυβέρνηση. Και μια νέα αρχή γα την πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.