"Στόχος μας να γίνει η Αττική χώρος ζωής.Αλλά αυτό το στοίχημα δεν πρόκειται να το κερδίσουμε χωρίς τη συμμετοχή τη δική σας.
Τη συμμετοχή των πολιτών, των κατοίκων της Αττικής, όλων όσοι ζουν και εργάζονται σε Λεκανοπέδιο, των φορέων, και των συλλογικοτήτων, των κινήσεων πολιτών.Όλων όσοι αποτελούν την πραγματική δύναμη της «Δύναμης Ζωής».
Όλων όσοι είναι το κρυφό μας χαρτί στον δύσκολο αγώνα απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα, που με τη στήριξη των ΜΜΕ, επιθυμούν να μην αλλάξει τίποτε στην Περιφέρεια Αττικής.
Να μην αλλάξει τίποτε πέρα βέβαια από την αύξηση των κερδών τους."

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση




Τη συνέντευξη πήρε ο Αδάμος Ζαχαριάδης

O κ. Κουμουτσάκος σας κατηγορεί ότι δεν ενδιαφέρεστε για την Περιφέρεια και τα προβλήματά της αλλά επιδιώκετε, μέσα από αυτές τις εκλογές, να ρίξετε την κυβέρνηση. Τι απαντάτε;
Μετά από αμφιταλαντεύσεις αρκετών εβδομάδων, μετά από «φλερτ» με τον κ. Παχατουρίδη και τον απερχόμενο περιφερειάρχη, η ΝΔ στράφηκε σε μια κομματική επιλογή και ουδείς ψόγος επ’ αυτού. Ωστόσο, η υποψηφιότητα του κ. Κουμουτσάκου πάσχει από μια γονιδιακή αντίφαση. Ότι δηλαδή εκπροσωπεί ένα κόμμα, την πλειοψηφία μίας κυβέρνησης συνασπισμού που προωθεί καταστροφικές πολιτικές και στην Περιφέρεια Αττικής, την οποία, υποτίθεται ότι θέλει να ανορθώσει ο κ. Κουμουτσάκος. Πώς μπορεί να μιλά για ανάπτυξη, απασχόληση και αλληλεγγύη, όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνησή του
τα υπονομεύει όλα αυτά; Αντιθέτως, η «Δύναμη Ζωής» είναι δύναμη συνέχειας, συνέπειας και σταθερότητας. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση στην πολιτική μας. Τούτη η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, της στερεί κρίσιμους πόρους, την καθιστά εισπρακτικό μηχανισμό που απομυζά τους δημότες, την αντιμετωπίζει ως δεκανίκι της κεντρικής εξουσίας για διευκόλυνση εργολαβικών συμφερόντων.

Σας ανησυχεί ότι στις δημοσκοπήσεις ο κ. Σγουρός παρουσιάζεται αρκετά ισχυρός; Επιπλέον, δείχνει να έχει παρουσιάσει έργο. Έχει και πλεόνασμα η περιφέρεια.
Χρησιμοποιήσατε τη σωστή φράση: «δείχνει να έχει παρουσιάσει έργο». Γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για τεχνητή εικόνα. Μέρα πάρα μέρα ο απερχόμενος Περιφερειάρχης κατακλύζει τους δημοσιογράφους με αριθμούς για το «έργο» του. Μόνο που αν διαβάσει κανείς τους δικούς του αριθμούς, αντιλαμβάνεται ότι τα όσα ισχυρίζεται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα το πλεόνασμα, για το οποίο πανηγυρίζει, προέκυψε κατά ένα μέρος και από τα ανεκτέλεστα των προϋπολογισμών της τριετίας. Την ίδια στιγμή που απουσιάζει η κοινωνική πολιτική, η πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας. Πρόκειται λοιπόν για πλεόνασμα θράσους. Τα δε έργα του συνιστούν αποσπασματικά έργα βιτρίνας και όχι υποδομής προς εξυπηρέτηση ημετέρων δημάρχων. Ακριβώς εκείνων που σήμερα τον στηρίζουν «αντικειμενικά» για δεύτερη θητεία.
Σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις, τις παρακολουθούμε αλλά δεν είναι αυτές που καθορίζουν την πολιτική μας. Ακόμη και όταν με φέρνουν να προηγούμαι.

Τις τελευταίες βδομάδες γινόμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας ποδοσφαιροποίησης της προεκλογικής εκστρατείας. Πρώτα ήταν ο Παναθηναϊκός, μετά το γήπεδο της ΑΕΚ και προσφάτως η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μόραλη στον Πειραιά. Πως το σχολιάζετε;
Η κουλτούρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλει να μείνει μακριά από μια οπαδική αντίληψη, που ευνοεί τον τυφλό φανατισμό και χωρίζει τους πολίτες σε «δικούς» μας και σε «απέναντι». Και αυτό θα ωφελήσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και το ποδόσφαιρο. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των γηπέδων, θα επαναλάβω ότι δεν κάνω βήμα πίσω από τις αρχές και τις αξίες μου. Το δικαίωμα δηλαδή των οπαδών να αποκτήσουν το σπίτι τους με σεβασμό στους νόμους και το περιβάλλον.

Την προηγούμενη Πέμπτη διοργανώσατε εκδήλωση με θέμα τη διεθνή διάσταση της περιφέρειας. Σε πολλούς έκανε εντύπωση το συγκεκριμένο θέμα. Πώς σχετίζονται αυτά τα δύο;
Η Περιφέρεια έχει παρουσία σε σημαντικά όργανα, όπως την Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, που μπορεί να αναβαθμιστεί σε αποφασιστικό όργανο, από συμβουλευτικό που είναι σήμερα. Αλλά και την Ένωση Ευρωπαϊκών Δήμων και περιφερειών. Το θέμα είναι να έχει η Διοίκηση της Περιφέρειας την πολιτική βούληση να διεθνοποιήσει κρίσιμα θέματα. Όπως για παράδειγμα το νομικά δίκαιο, πολιτικά ορθό και, το κυριότερο, ηθικά επιβεβλημένο αίτημα των οφειλών της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας. Ή τη δημιουργία στη Μακρόνησο Διεθνούς Κέντρου κατά των βασανιστηρίων, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση που έχει κάνει η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940 – 1974. Επίσης με δεδομένο ότι συγκεντρώνει σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας, η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον αγώνα κατά των συνεπειών της λιτότητας.

Μπαλτάκος-gate ή Σαμαράς – gate; Ο Σαμαράς πάντως έδιωξε Μπαλτάκο και δεν βάζει Φαήλο στην ευρωλίστα.
Democracy error, θα έλεγα, υιοθετώντας τη διαδικτυακή γλώσσα. Εμείς ευθύς εξαρχής, είχαμε επισημάνει την κρίση δημοκρατίας ως απόρροιας της οικονομικής κρίσης. Η συνομιλία Μπαλτάκου – Κασιδιάρη επιβεβαίωσε όσα διαγράφονταν μέσα από τις δηλώσεις του πρώτου, περί δυνατότητας συγκυβέρνησης ΝΔ και ΧΑ. Όλα τα υπόλοιπα είναι προσπάθειες μακιγιαρίσματος της πραγματικότητας. Της ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ. Κάτι που την περιθωριοποιεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποξενώνοντάς την από τις κεντρώες παραδόσεις.

Η κυβέρνηση Σαμαρά λέει ότι «τα δύσκολα τέλειωσαν», οι θυσίες έπιασαν τόπο και μάλιστα βγήκαμε στις αγορές. Τι νομίζετε;
Πιστεύω ότι δεν μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για πολύ καιρό. Εκείνο που τελειώνει είναι τα ψέματα. Γιατί τα δύσκολα είναι η καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας. Και κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει. Η σκηνοθεσία των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα την επίσκεψη Μέρκελ, ως «σφραγίδα» της επιτυχίας, συνιστά σαθρό οικοδόμημα την ώρα που, π.χ., τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, επιστρέφουμε σε εργασιακό μεσαίωνα, στερούμαστε στοιχειωδών δικαιωμάτων όπως αυτό της υγείας – δεν είναι τυχαίο ότι επιστρέφει η φυματίωση ή ότι οι πολίτες δεν εμβολιάζονται… Αν όλα αυτά σημαίνουν ότι «τα δύσκολα τελείωσαν», τότε νομίζω ότι ζούμε σε διαφορετικούς πλανήτες.

Ήρθε και η Μέρκελ για υποστήριξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίστοιχους συμμάχους στο εξωτερικό. Είναι αυτή μια αδυναμία;
Η λίστα Τσίπρα στην Ιταλία όχι μόνο έφθασε τις 150.000 υπογραφές που απαιτούσε ο εκλογικός νόμος για συμμετοχή στις ευρωεκλογές, αλλά σήμερα έχει ξεπεράσει τις 220.000. Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προσκεκλημένος συνδικάτων, οργανώσεων, διανοουμένων, του Αριστερού Μετώπου στο Παρίσι, σε μια μεγάλη διαδήλωση κατά της λιτότητας. Δεν λείπουν οι διεθνείς συμμαχίες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλά δεν προβάλλονται από τα συστημικά ΜΜΕ. Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Όλα δηλαδή τα μάτια είναι πλέον στραμμένα στον ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να ανατρέψει συμφέροντα και καταστάσεις δεκαετιών στην Ελλάδα. Να κάνει τη χώρα από πειραματόζωο λιτότητας, εργαστήρι ενός νέου προτύπου εξουσίας. Με ανάπτυξη, αλληλεγγύη, απασχόληση, κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.